Skip to the content

tomat

Ernæring

Du finder tomat nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Tomat indeholder mest vand, og har derfor et meget lavt energiindhold (meget få kalorier). Tomat er en god kilde til kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Tomat har et højt indhold af vitaminerne A, K, C og folat, som styrker dit immunforsvar, dine øjne, røde blodceller, hud og DNA, og kan desuden bidrage til din indtagelse af flere af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne maden til energi. Tomat er også en kilde til mineralet kalium, som styrker dit blodomløb og kan sænke dit blodtryk. Den røde farve i tomater kommer fra stoffet lycopen, som har vist at kunne reducere din risiko for blodpropper og knogleskørhed. Nogle af de aktive stoffer forsvinder ved opvarmning. Hvis du bruger hakkede eller flåede tomater fra brik/dåse, findes stofferne stadig i væsken.

Anvendelse

Den saftige og kraftfulde tomat danner basis for et væld af retter, selv om den er en nyere ingrediens i mange landes madhistorie. Hvad ville kødretter, pizza og pasta være uden tomat? Brug tomat i alt, der smager af Middelhavet. Æg og tomat, basilikum og tomat samt løg og tomat er klassiske duoer. Både rå og varm tomat spiller sammen med de fleste råvarer. Du kan få dem sødmefulde og syrlige, aflange og runde, gyldne og røde.

Opbevaring

Tomater opbevares bedst ved 11-14 grader. Ved opbevaring under 10 grader forringes kvaliteten. Mange har ikke et sted i hjemmet på 14 grader, og tomater kan også sagtens opbevares på køkkenbordet eller i køkkenskabet ved stuetemperatur. Det giver dem blot en kortere holdbarhed.

Frokost

Kold tomatsuppe

Grøntsagssuppe er en god og nem måde at få masser af grønt på!

Aftensmad

Fuldkornslasagne. Hertil tomatsalat

Lasagne med fuldkorn og masser af grøntsager. Her er opskriften på en sund og mættende klassike...

Aftensmad

Lasagne med spinat og svinekød. Hertil frisk salat af tomat og agurk

Prøv en lækker sommervariant af familieklassikeren, lasagne