Skip to the content

timian

Anvendelse

Til løgsuppe, kartoffelretter, oksekød og gule ærter. Smagen bliver kraftigere ved opvarmning. Kendes fra middelhavskøkkenet og det nordiske køkken. Mod vest i Danmark vokser smalbladet timian på hede og i klit, mod øst findes bredbladet timian på overdrev. Havetimian i haver og potter blomstrer overdådigt og overvintrer med lidt held. Timian er en gammel læge- og krydderurt. Brugt mod hoste og infektioner i luftvejene på grund af sit indhold af thymol, som er antimikrobielt og tidligere var udbredt hos danske tandlæger.

Opbevaring

Afskåren timian opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. Timian kan også fryses. Skyl og hak den inden frysning. Den frosne timian kan f.eks. bruges i kødsaucer, supper eller lignende retter. Timian i potte opbevares bedst på køkkenbordet. Undgå at stille potten i direkte sollys. Tørret timian bør opbevares mørkt, f.eks. i dit køkkenskab.