Skip to the content

skæreost

Kendetegn

Ost bliver lavet af mælk. Til et kilo ost bliver der brugt cirka ti liter mælk. Nogle skæreoste har et højt indhold af fedt, mens andre indeholder mindre fedt. Jo længere tid en ost har lagret, jo stærkere bliver den.  For at mælk kan blive til ost bliver mælken blandt andet tilsat mælkesyrekultur, løbe og calciumklorid.

Ernæring

Du finder skæreost øverst i madpyramiden. Skæreoste har et højt indhold af protein, som er byggesten til dine muskler og væv, og som gør din krop mæt. Ost har generelt også et højt fedtindhold. Men du kan købe skæreoste med forskelligt fedtindhold. Fedtet i mejeriprodukter kan forbedre dit kolesteroltal. Skæreost er en god kilde til vitamin A, som er vigtigt for dine øjne, og flere af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf er der især et højt indhold af vitamin B12, som styrker dine nerver og er vigtigt for dit blod. Samtidig er skæreost en god kilde til mineralerne kalk, zink og selen, som styrker dine knogler og dit immunforsvar.

Opbevaring

Opbevar ost i køleskabet indpakket i vokset madpapir. Det giver osten mulighed for at ånde i modsætning til indpakning i stanniol, film eller lukkede beholdere. Skiveskåret ost bør opbevares i den købte emballage. Ost kan fryses, men ved frysning standses ostens modningsproces, og frysningen kan derfor være skyld i kvalitetsforringelse. Frys ost i mindre stykker og optø dem i køleskabet før brug.