Skip to the content

paranødder

Kendetegn

Paranødder er 4-5 centimeter lange nødder.

Ernæring

Du finder paranødder i midten af madpyramiden. Paranødder har et højt indhold af protein, som gør din krop mæt og fungerer som kroppens byggesten til dine muskler og væv. De har også et højt indhold af ”de sunde fedtstoffer” fra planter, men derfor også et højt fedtindhold. Derfor indeholder paranødder meget energi, så du bør ikke spise nødderne i store mængder. Paranødder er en god kilde til vitamin E, som styrker dit immunforsvar. De indeholder også enkelte af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Samtidig er paranødder en god kilde til en lang række af de nødvendige mineraler. Kalium, kalk, fosfor, jern, kobber, zink, mangan og selen styrker dine knogler, dine muskler, dit blodomløb og dit immunforsvar. Magnesium kan hjælpe din krop med at optage kalk og kan hjælpe mod kramper i musklerne. Med det høje indhold af mineraler er paranødder et godt næringsstof-boost og et godt tilbehør til f.eks. salater og vegetarretter. Fedtindholdet i paranødder hjælper desuden din krop med at optage nogle af vitaminerne fra resten af måltidet. Paranødder indeholder færre kulhydrater (mindre sukker) end andre nødder, så de kan også være et godt tilbehør til personer med lav insulinproduktion. Vælg paranødder uden tilsat salt.

Anvendelse

Spis paranødder som de er, eller brug dem til mysli, konfekt, og i frugtsalater. Nødderne har en sød og fyldig nøddesmag.

Opbevaring

Paranødder bør opbevares tørt og mørkt, f.eks. i en tætsluttende beholder eller pose i dit køkkenskab. Opbevar aldrig nødder, kerner og frø i direkte sollys. Du kan med fordel opbevarer dem i fryseren, det forlænger holdbarheden.

Sæson

Høstes ikke i Danmark, butikkerne køber dem fra andre lande.