Skip to the content

hvidløg

Ernæring

Du finder hvidløg nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Hvidløg har et højere energiindhold (flere kalorier) end mange andre grøntsager. Hvidløg er en kilde til vitamin C, flere af B-vitaminerne og folat, som også er en af B-vitaminerne. Vitaminerne i hvidløg styrker dit immunforsvar, røde blodceller, hud og DNA og hjælper din krop med at omdanne maden til energi. Vær dog opmærksom på, at nogle af vitaminerne forsvinder ved tilberedning. Hvidløg har et højt indhold af mineralerne kalium, fosfor, jern, zink og mangan, som styrker dit blodomløb, knogler og immunforsvar, og som kan sænke dit blodtryk. Desuden kan hvidløg bidrage til din indtagelse af magnesium, som kan afhjælpe kramper i musklerne og som hjælper din krop med at optage kalk. Hvidløg er sundt for dit hjerte og blod, og har vist at kunne sænke blodtrykket hos personer med forhøjet blodtryk.

Anvendelse

Den gennemtrængende duft og skarpe smag er ikke til at tage fejl af. Hvidløg er fast ingrediens i et utal af retter og kan altid fuldende mad, der trænger til lidt ekstra. Det er en grøntsag, men bruges som krydderi, og selv om hvidløg i sig selv er gennemtrængende, fremhæver det også rettens andre smagsstoffer. Hvidløg har især sin faste plads i det asiatiske køkken og i mad fra middelhavslandene. Fisk, kød, brød, olier, grøntsager, bælgfrugter og et utal af andre råvarer tager med glæde imod hvidløg.

Opbevaring

Hvidløg bør opbevares tørt, mørkt og koldt, f.eks. i bunden af dit køkkenskab. Hvis ikke det er muligt kan du opbevare hvidløg i køleskabet.