Skip to the content

gås

Kendetegn

Gåsen er i familie med anden, men den er større. Gåsen bliver ofte slagtet, når den er cirka 16 uger gammel. Så vejer den mellem 4-8 kilo.

Ernæring

Du finder kød fra gæs øverst i madpyramiden sammen med kødprodukterne. Gås er en god kilde til proteiner, som er byggesten til dine muskler og væv, og som gør din krop mæt. Kødet har også et højt indhold af fedt, som også gør din krop mæt. Kød fra gæs kaldes populært ”hvidt kød”. Det er kød, som ikke øger din risiko for at få en blodprop, mens det “røde kød” fra bl.a. køer og grise øger din risiko. Sammenlignet med andet ”hvidt kød” har gås et højt indhold af fedt. Gåsekød indeholder flere af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf har kødet især et højt indhold af B12, som styrker dine nerver og er vigtigt for dit blod. Samtidig er gås en kilde til flere mineraler, end andet fjerkræ: kalium, fosfor, jern, zink og selen. Mineralerne styrker dit blodomløb, dine knogler og dit immunforsvar.

Anvendelse

Du kan for eksempel spise gåsen ovnstegt. Gås smager også dejligt, når den er sprængt i en saltlage.

Opbevaring

En gås kan opbevares 2-3 dage i køleskab. På frost kan en hel gås holde sig i ca. 5 måneder. Er den udskåret, forkortes holdbarheden i fryseren. Optø kødet langsomt, helst i køleskab, for at opnå den bedste kvalitet. Tilberedt mad kan holde sig 4 dage i køleskab. Hold fjerkræ adskilt fra andre fødevarer for at forhindre spredning af bakterier