Skip to the content

champignon

Ernæring

Du finder champignon nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Champignon indeholder mest vand og har derfor et meget lavt energiindhold (meget få kalorier). Champignon har et højt indhold af flere af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne maden til energi. Heraf har de især et højt indhold af folat, som styrker dit immunforsvar, dine røde blodceller og din hud. Vær dog opmærksom på, at nogle af vitaminerne forsvinder ved tilberedning. De er desuden en god kilde til mineralerne kalium, fosfor og selen, som styrker dit blodomløb, hår og negle og kan sænke dit blodtryk. Champignon indeholder bl.a. phenylhydraziner, som er giftige for kroppen. Derfor bør du ikke spise store mængder rå champignon. Stoffet bliver nedbrudt ved opvarmning.

Anvendelse

Champignon er den mest udbredte spisesvamp og optræder i alverdens retter. Grill, bag eller steg dem med hvidløg og masser af persille. Eller vend dem rå i en olie-eddikedressing og lad dem fylde i en blandet salat. Stuv champignon i fløde, brug dem i pastasovse eller sovs til bøffer. Lad dem koge med i gryderetter, eller nyd dem i en omelet, i supper eller risotto. Champignon er lille og let, men samtidig fast og saftig og kan derfor holde til lidt af hvert.

Opbevaring

Opbevar svampe i en papirspose eller anden luftgennemtrængelig beholder i køleskabet. Svampe kan fryses, men du skal først skære svampene i skiver eller grove stykker og blanchere dem i ca. 2 minutter. Frys svampene i en frysepose eller anden beholder. De frosne svampe kan holde sig op til 1 år i fryseren. Svampene ændre farve og tekstur ved frysning og er derfor bedst egnet i gryderetter eller lignende. Svampe kan også tørres i ovnen og gemmes i en lufttæt beholder i køkkenskabet.

Morgenmad

Bagte æg med champignon og spinat

Æg, grøntsager og havregryn sikrer dig en mættende start på dagen. Suppler med rugbrød, se efte...

Aftensmad

Rødder og champignon med dijonkylling

Prioriter fjerkræ, når du vælger mad fra Madpyramidens top. Husk masser af grøntsager til.